Komentar Akija Toyode o pobjedi na 24 sata Le Mansa

TOYOTA ФИНАНС

Konačno smo pobijedili na 24 sata Le Mansa ove godine. Želim uživati u današnjem sjajnom osjećaju i podijeliti ga sa svim navijačima koji nas već tako dugo podržavaju.

„Hvala vam na tako dobroj vožnji!" Dopustite mi da uputim ove riječi vozačima koji su vozili naše automobile do najveće udaljenosti na Le Mansu, konačno, u našem 20. pokušaju. Istovremeno, iste riječi želim uputiti i našim automobilima, koji su odvezli 388 krugova, približno 5.300 km.


I, „hvala vam što se nam dozvolili da naši vozači postignu tako dobar rezultat!". Želim ovo reći svim našim navijačima koji nas već dugo podržavaju, našim partnerima i dobavljačima koji su se borili zajedno sa nama, te svim članovima ekipe i ljudima povezanima sa našom ekipom. Svima želim od srca zahvaliti.


Nikada u našoj istorijii nismo pobijedili na Le Mansu, uvijek smo gledali naše suparnike u leđa, pa smo se posvetili razvoju nove tehnologije, vjerujući da, ako napravimo automobil koji vozi brže od njihovih, možemo pobijediti.


Međutim, u našoj 19. utrci prošle godine, nismo uspjeli pobijediti. Nakon utrke, podigao sam glas i rekao našoj ekipi: „Ne možemo pobijediti na Le Mansu ako brinemo samo o tome da napravimo brz automobil! Nedostaje nam snage. Nismo snažan tim!“ Nakon toga smo ponovo izgradili cijelo poslovanje pitajući se zašto nemamo dovoljno snage i na kraju su zaključili da je ideja kaizena ono što nedostaje. Ideja stalnog poboljšavanja.


Postoji vrlo detaljna razrada toga šta treba napraviti da bi se proizveo i vozio automobil, i svako treba razmišljati kako spriječiti eventualne greške. Tako ćemo znati šta sljedeće treba napraviti. Proveli smo godinu dana radeći na poboljšanjima, pokušavajući proizvesti „snagu“.


Porsche, koji nismo uspjeli pobijediti, je možda već imao takvu snagu. Ove godine se nismo mogli opet s njima natjecati, ali želimo iskoristiti ovu priliku još jednom zahvaliti našim velikim suparnicima.


Prije početka utrke ove godine, primio sam poruku od jednog od članova ekipe. „Osjećam nemir ove godine. Cijelu godinu smo radili poboljšanja i konačno sam shvatio da kaizen neprekidno traje, da nikada ne završava jer uvijek postoji prostor za poboljšanje. Vjerujem da je to razlog mog nemira. Nastavit ćemo raditi najbolje što možemo i podržavati kaizen zajedno sa svim članovima ekipe dok ne pobijedimo. Morizo san, molim Vas da nas podržavate tokom utrke."


Nakon što sam ovo pročitao, osjetio sam da su ojačali. Zato sam stvarno želio vidjeti njihovu pobjedu i odlučio sam se boriti zajedno s njima, iako sam bio u Japanu. 
Razvijamo cestovni automobil na temelju trkaćeg automobila koji se natječe u Le Mansu. Kaizen se ne zaustavlja – to je zajednički temelj u Toyoti, a sada i članovi trkaće ekipe razumiju kako je povezan s pobjedom, pa vjerujem da smo prišli korak bliže ostvarenju tog projekta.


Konačno smo pobijedili na 24 sata Le Mansa ove godine. Želim uživati u današnjem sjajnom osjećaju i podijeliti ga sa svim navijačima koji nas već tako dugo podržavaju. Naravno, ovo je još jedan korak prema sljedećem izazovu te vas želim zamoliti da nas i nadalje podržavate. Puno vam hvala.


Akio Toyoda 
Predsjednik 
Toyota Motor Corporation