Ukupni broj vozila opremljenih preventivnim sigurnosnim paketom “Toyota Safety Sense” premašio 10 milijuna

TOYOTA ФИНАНС

Toyota City, Japan, 26. studenog, 2018. ―Toyota Motor Corporation (Toyota) danas objavljuje da je ukupni broj vozila u cijelom svijetu opremljenih sustavom Toyota Safety Sense (TSS), preventivnim sigurnosnim paketom koji je razvila sama Toyota, dosegnuo brojku od 10 milijuna, otprilike tri i pol godine nakon predstavljanja u ožujku 2015.

• Nakon predstavljanja 2015., djelomični cilj od 10 milijuna dosegnut u 3,5 godine 
• Ugrađuje se u 90 posto Toyotinih vozila u Japanu, Sjedinjenim Državama i Europi 
• Naleti straga smanjeni su za 70 posto (90 posto u kombinaciji s inteligentnim sonarom razmaka [Intelligent Clearance Sonar] koji pokriva nalet straga pri malim brzinama) 
• Nastavlja se razvoj radi sprečavanja sudara u križanjima 
• Uveden na tržišta 68 zemalja i regija, s planiranim širenjem na otprilike 100 do 2020. godine


Toyota City, Japan, 26. studenog 2018. ―Toyota Motor Corporation (Toyota) danas objavljuje da je ukupni broj vozila u cijelom svijetu opremljenih sustavom Toyota Safety Sense (TSS)1, preventivnim sigurnosnim paketom koji je razvila sama Toyota, dosegnuo brojku od 10 milijuna, otprilike tri i pol godine nakon predstavljanja u ožujku 2015. Predviđa se da će do kraja ove godine tri milijuna vozila u Japanu i pet milijuna vozila u Sjevernoj Americi raspolagati ovim paketom.


Toyota je prvo predstavila ovaj paket na modelu „Corolla”, s čvrstim uvjerenjem da je popularizacija sigurnosne tehnologije od vitalnog značaja. Toyota Safety Sense se trenutno ugrađuje u otprilike 90 posto vozila Toyota i Lexus2 za tržišta Japana, Sjedinjenih Država i Europe. U ovom času uveden je na tržišta ukupno 68 zemalja i regija, uključujući Kinu i druge odabrane azijske države, Srednji istok i Australiju.


Toyota Safety Sense pomaže u izbjegavanju ili umanjenju štete i/ili ozljeda uslijed teških prometnih nesreća, na temelju podataka o nesrećama iz Japana, Sjedinjenih Država i Europe. Ovaj sustav obuhvaća sljedeće tri funkcije:



- Sustav automatskog kočenja kod opasnosti od sudara (Pre-Collision System - PCS): pomaže u sprečavanju i umanjenju štete od sudara straga u koje su uključeni vozila i/ili pješaci3 
- Sustav upozorenja prilikom napuštanja prometne trake (Lane Departure Alert - LDA): pomaže u sprečavanju izlaska vozila iz prometnog traka i čeonih sudara4 
- Sustav automatskog prebacivanja dugih i kratkih svjetala (Automatic High Beam - AHB): pridonosi ranom otkrivanju pješaka i smanjenju nesreća u noćnoj vožnji5


Učestalost naleta straga – najčešćeg oblika sudara u Japanu – kada su u pitanju vozila opremljena sustavom Toyota Safety Sense, smanjen je za otprilike 70 posto6. Uz kombinaciju TSS i inteligentnog sonara razmaka (Intelligent Clearance Sonar - ICS), koji pokriva sudare pri manjim brzinama, broj naleta straga je pao za otprilike 90 posto.


Toyota Safety Sense se i dalje razvija, na temelju dvojakog pristupa: jačanjem njegove prilagodljivost prometnim nesrećama koje uključuju pogibiju i/ili ozljede te daljnjim povećanjem broja vozila opremljenih ovim paketom, imajući kao konačni cilj potpuno sprečavanje pogibija i ozljeda u prometu.



Druga generacija sustava Toyota Safety Sense, predstavljena u siječnju 2018., doživjela je poboljšanja u funkciji otkrivanja i ukupnom djelovanju u usporedbi s prethodnom verzijom te djeluje i noću kada su u pitanju pješaci i/ili biciklisti. Daljnji razvoj je usmjeren na širenje prilagodljivosti kada su posrijedi prometne nesreće koje uključuju pogibije i/ili ozljede, kao što su naleti na pješake i čeoni sudari s vozilima iz suprotnog smjera u križanjima.


Toyota i Lexus planiraju uvesti ovaj paket u preko 100 zemalja i regija, uključujući Aziju i Latinsku Ameriku, do 2020. godine.



S ciljem omogućavanja svakome sigurne i pouzdane mobilnosti, Toyota smatra Safety Sense kamenom temeljcem u proizvodnji sigurnih automobila. Toyota će nastaviti razvijati sigurnost iz cijelog niza aspekata, uključujući podizanje svijesti, primjerice kroz programe kao što je „Support Toyota”7 te podržavajući razvoj prometnog okruženja koje uključuje korištenje Inteligentnog prijevoznog sustava (Intelligent Transport System - ITS) i povezanih tehnologija.

 

 


1Uključuje vozila marke Lexus opremljena sustavom Lexus Safety System + te Lexus Safety System + A. 
2Izračunato na temelju narudžbi/prodaje vozila u Japanu, SAD i Europi od siječnja do rujna 2018. 
OEM modeli i poslovni automobili nisu uključeni. 3PCS (s laserskim radarom i kamerom s jednim objektivom, samo za neka vozila) može otkriti predmete ispred vozila, ali ne i pješake. 4Sustavi LKA (Lane Keeping Assist) i LTA (Lane Tracing Assist) uključuju funkcionalnosti sustava LDA 
5Uključuje sustav prilagodljivih dugih svjetala (AHS - Adaptive High-beam System). 
6Na temelju neovisnih izračuna koje je izvršila Toyota koristeći podatke o nesrećama dobivene od Institute for Traffic Accident Research and Data Analysis (ITARDA). Rezultati su izračunati na temelju broja prometnih nesreća za vozila opremljena sustavom Toyota Safety Sense u odnosu na vozila Corolla, Prius, Premio i Allion bez tog sustava (sveukupno 680.000) između siječnja 2015. i prosinca 2017. Broj nesreća je smanjen za otprilike 90 posto uz kombinaciju inteligentnog sonara razmaka (kočnice za podršku prilikom parkiranja [nepomični predmeti]), konstruiranog za izbjegavanje sudara i umanjenje štete pri vrlo malim brzinama. 
7Support Toyota je opće ime za Toyotine inicijative u Japanu usmjerene ka sigurnosti i bezbrižnosti kao dijela života uz vozila kroz podizanje svijesti stranaka i dodatnom popularizacijom sigurnosne tehnologije. Konkretno, Support Toyota uključuje podizanje svijesti o problemima sigurnosti u prometu (kao što je City Firefly Project) i promociju boljeg razumijevanja naših proizvoda i usluga, uključujući sigurnosnu tehnologiju, internetsko povezivanje, Safety Support Car, Welcab i Support Toyota Plus.