TOYOTA ФИНАНС

TOYOTA GAZOO RACING – POBJEDA NA RELIJU DAKAR 2022. ZAHVALJUJUĆI POBJEDI TIMA NASSER AL-ATTIYAH / MATHIEU BAUMEL


· Sveukupna pobjeda za tim Nasser Al-Attiyah / Mathieu Baumel
· Najboljih 5 završnih rezultata za tim Giniel de Villiers / Dennis Murphy
· Pobjeda u završnoj etapi za tim Henk Lategan / Brett Cummings
· Najboljih 15 završnih rezultata za tim Shameer Variawa / Danie Stassen
· Pobjeda dokaz je da je tim sposoban neprekidno pomicati granice inženjeringa i izrađivati sve bolje automobile

Nasser Al-Attiyah i njegov suvozač Mathieu Baumel iz TOYOTA GAZOO Racing sigurno su prošli kroz cilj GR DKR Hilux T1+ u završnoj etapi relija 2022 Dakar Rally i donijeli sveukupnu pobjedu timu s prolaznim vremenom od 27min 46s. Ovo je druga pobjeda katarskog vozača za tim, prvi put pobjedu je odnio na reliju 2019. Istovremeno su Henk Lategan i Brett Cummings pobijedili u završnoj fazi relija jer su bili brži od konkurencije za 49s.



Za Nassera i Mathieua u završnoj fazi zapravo nije bilo problema, usprkos izazovnoj navigaciji. Par je vodstvo u reli utrci preuzeo u prvoj fazi i nikada nije bilo stvarne opasnosti da će vodeću poziciju izgubiti. Pobijedili su u uvodnoj utrci za izdanje relija 2022. godine održanoj 1. siječnja i ostvarili dvije dodatne etapne pobjede prije sveukupnog pobjedničkog rezultata.

Ova je pobjeda značajna za Nassera, s obzirom na to da je izrazio želju pobijediti od kad se reli natjecanje Dakar preselilo u Saudijsku Arabiju 2020. Vrlo blizu tome se približio 2020. i 2021. godine, da bi potom ostvario svoju prvu pobjedu u Saudijskoj Arabiji 2022. godine. Istovremeno pobjeda puno znači timu koji je razvio novi model vozila GR DKR Hilux T1+, s većim kotačima i gumama, većim hodom kotača i 3,5-litrenim V6 motorom s dva turbopunjača koji pogoni i novi model Toyota Land Cruiser GR Sport. Pobjeda na utrci s novim automobilom dokaz je da je tim sposoban neprekidno pomicati granice inženjeringa i izrađivati sve bolje automobile.

Završna etapa bila je svojevrsno iskupljenje za Henka i Bretta, koji su propustili vlastite prilike za etapnu pobjedu jer su nesebično čekali da ih članovi njihova tima preteknu u fazu 11, samo da im pruže podršku ako im zatreba. Potom se par odlučio za napadnu strategiju u fazi 12, neovisno o početnom vremenskom zaostatku. Prevezli su svoj Hilux kroz ciljnu liniju za 1h 35min i 19s i pomeli konkurenciju, neovisno o tome što su se morali zaustaviti usred etape kako bi zamijenili probušenu gumu.



Za Giniela de Villiersa i njegova suvozača Dennisa Murphyja, izdanje najtežeg svjetskog „cross-country” relija 2022. donijelo je brojne uspone i padove. Međutim, ono što je presudilo tome da ne dospiju na pobjedničko postolje bila je puknuta cijev za ulje. Usprkos tome, južnoafrikanci nastavili su se boriti, ostvarivši pobjedu u jednoj dionici i zasluženo su se probili među najboljih 5 u sveukupnom poretku. Njihovo prolazno vrijeme u završnoj etapi bilo je za 5min i 30s lošije od onog Henka i Bretta, ali bilo je dovoljno za osvajanje 5. mjesta u sveukupnom poretku.

Na reliju Dakar 2022. Shameer Variawa i njegov suvozač Danie Stassen učvrstili su svoje dobre odnose u automobilu kao vozač i suvozač nakon što su, usprkos trzavicama i lošoj sreći na početku utrke, zabilježili više solidnih etapnih rezultata. Kad su završili zadnju etapu, na pola puta između gradova Bisha i Jeddah, par je pao na 15. mjesto u sveukupnom poretku. Ovo je Shameeru drugi put da je uspješno prošao kroz ciljnu liniju relija Dakar, dok je za njegovog suvozača ovo prvi put da je dovršio tu utrku.

Dakar 2022. je 44. izdanje ovog legendarnog relija koji je prvi put održan u siječnju 1978. godine. Reli natjecanje održavalo se u Sjevernoj Africi sve do 2007. godine, dok je 2008. godine natjecanje otkazano zbog terorističkih prijetnji. Reli je potom prebačen u Južnu Ameriku 2009. godine gdje se čitavo desetljeće odvijao u spektakularnom krajoliku i na teškim stazama. 2020. godine održano je prvo izdanje relija u Saudijskoj Arabiji, a izdanje iz 2022. godine pokrivalo je 4261 km zahtjevnih dionica i staza.

Glyn Hall, voditelj tima: „Ovo je epska pobjeda za Nassera i Mathieua, kao i za čitav tim. To što smo došli na Dakar i po prvi put pobijedili s našim novim modelom GR DKR Hilux T1+ već je samo po sebi zapanjujuće. Želim posvetiti ovu pobjedu u sjećanje na dr. Johana van Zyla, koji je bio vizionar i predvodnik te je neprekidno podržavao projekt TOYOTA GAZOO Racing Dakar dugi niz godina. Iznimno smo ponosni na ovogodišnje postignuće i znamo da bi i Doc bio ponosan na nas.”

Nasser Al-Attiyah: „Osvojiti Dakar nevjerojatan je osjećaj! Vodili smo od samog početka, uspješno smo kontrolirali brzinu tijekom utrke i ostvarili zapanjujuću pobjedu. Želim se zahvaliti timu TOYOTA GAZOO Racing i svim našim pokroviteljima za pruženu podršku. Također se želim zahvaliti voditelju tima i tehničkom direktoru, Glynu Hallu, koji je izradio ovaj fantastični novi Hilux T1+. Ova utrka Dakar bila je zapanjujuća i vrlo sam sretan.”

Giniel de Villiers: „Da, zadnja etapa bila je iznimno stresna, s puno navigacijski zahtjevnih točaka. Stephane (Peterhansel) nas je kod jedne točke sustigao, netom nakon što smo pronašli pravi put. Bilo je to super za njega, a mi smo tek nakon više skretanja pronašli pravu rutu. Dakle, složena navigacija čak i u zadnjoj etapi. Na kraju smo završili 5. u sveukupnom poretku i, premda sam malo razočaran što nemamo mjesto na pobjedničkom podiju, doista mi je drago zbog Nassera i Mathieua. Automobil je doista bio dobar, a tim je odradio sjajan posao u vezi s popravcima i drago mi je što sam na kraju završio tu gdje jesam.”

Henk Lategan: „Doista smo iskusili potpuno Dakar iskustvo. Dosegli smo najviše vrhunce s pobjedom u ranoj fazi utrke, ali i iskusili najgore moguće te ostali sjediti po mraku u pustinji. Malo smo sinoć posustali nakon poteškoća u 11. etapi utrke, ali jutros smo se probudili i jednostavno odlučili da damo sve od sebe u zadnjoj etapi. Morali smo preteći puno automobila i, nažalost, u jednom trenutku nam se i probušila guma. Mislili smo da je to kraj za naše prilike da ostvarimo pobjedu u drugoj etapi, ali nastavili smo ustrajno i marljivo do kraja i došli do pobjede u zadnjoj etapi.”

Shameer Variawa: „Ovdje nam je bilo sjajno, usprkos nervozi na samom početku. Izdržali smo do kraja i drago mi je što sam uspješno dovršio svoje drugo reli natjecanje Dakar, a Danie svoje prvo. Potpuno sam oduševljen i dolazim ponovno i sljedeće godine.”