9 savjeta za sigurnu vožnju

TOYOTA ФИНАНС

Koje provjere na automobilu trebam obaviti prije ljeta?
1. Kako provjeriti jesu li gume na automobilu sigurne?

Pregledajte sve gume (uključujući rezervnu) i provjerite ima li na njima oštećenja, je li tlak u gumama na propisanoj vrijednosti te je li dubina šara barem iznad zakonskog minimuma.

2. Kako provjeriti hoće li se motor pregrijati?

Provjerite rashladni sustav motora kako biste izbjegli pregrijavanje. Uvjerite se da je u rashladnom sustavu dovoljno rashladne tekućine i provjerite crijeva rashladnog sustava prije kretanja na duži put. Za podrobnije obavijesti pozivamo vas da se obratite najbližem ovlaštenom partneru Toyote.

3. Kako provjeriti je li potrebno zamijeniti motorno ulje?

Ako je blizu ili je već došlo vrijeme zamjene ulja, učinite to prije polaska na put. Ako razmišljate „koje je pravo ulje za moj automobil?“ onda se obratite ovlaštenom Toyotinom partneru.

4. Kako provjeriti ispravnost klima uređaja?

Provjerite klima uređaj svog automobila prije polaska na put. Držite ruku u blizini otvora za prozračivanje i provjerite zrak koji se upuhuje u kabinu. Ako osjetite stalnu struju hladnog zraka iste temperature, vaš klima uređaj ispravno radi.

5. Kako rasporediti prtljagu u automobilu za dužu vožnju?

Postavite teže predmete na dno prtljažnika, iza stražnjih sjedala. Ako vam treba više prostora, postavite krovne nosače i krovnu kutiju i tako osigurajte dodatni prtljažni prostor. Ako vučete prikolicu ili čamac, obratite se profesionalcima za ugradnju originalne Toyotine kuke za vuču. Konačno, ako vodite sa sobom kućne ljubimce, vodite računa da je Toyotina pregrada za pse ispravno postavljena.


Istražite paletu Toyotine ljetne dodatne opreme za vaš automobil.

Ostali korisni savjeti za ugodnije putovanje.

6. Kako poboljšati vidljivost u vožnji ljeti?

Vodite računa da je spremnik tekućine za pranje vjetrobrana pun do vrha i koristite visokokvalitetno sredstvo za čišćenje kako bi vaš vjetrobran bio čist i bez tragova povlačenja brisača. Ako se tragovi brisača i dalje pojavljuju, provjerite da na brisačima nema oštećenja, odnosno zamijenite ih ako je potrebno. Nosite sunčane naočale sa stupnjevanim zatamnjenjem ili polariziranim staklima, radi smanjenja odbljeska i bolje oštrine.

7. Kako ostati budan u dugoj vožnji?

Uvijek radite odmore od po 15 minuta nakon svaka dva sata vožnje na dugim putovanjima. Kako biste zadržali maksimalnu budnost, zaustavite se da biste nešto prigrizli, protegnuli noge i uvijek pijte puno vode kako ne biste dehidrirali. Održavajte zabavu u automobilu slušajući pripremljene pjesme ili poslušajte omiljene emisije putem Bluetooth® radija.

8. Kako spriječiti da se automobil zagrije na ljetnom suncu?

Pokušajte pronaći hlad u kojem možete parkirati, ispod stabla ili uz neku zgradu, kako biste izbjegli neugodan povratak. Otvaranjem prozora ili uključivanjem klima uređaja na nekoliko minuta prije kretanja možete, isto tako, ohladiti vozilo. Kao najbolju zaštitu, postavite toplinski pokrov vjetrobrana kako biste smanjili utjecaj snažnog sunčevog svjetla.

9. Kako spriječiti da se djeca dosađuju u dugoj vožnji?

Pričajte im o putovanju, pokažite im svoju rutu na GPS navigacijskom sustavu te ponesite multimedijski sustav za gledanje filmova, slušanje glazbe i igranje igrica u vožnji (nemojte zaboraviti baterije i slušalice).