TOYOTA GAZOO Racing osvaja privremeno prvo startno mjesto u Le Mansu

TOYOTA ФИНАНС

TOYOTA GAZOO Racing je započeo svoj izazov na 24 sata Le Mansa u pozitivnom ozračju, osvojivši privremeno najbolje startno mjesto nakon prvog kvalifikacijskog treninga, u drugoj utrci FIA Svjetskog prvenstva u utrkama izdržljivosti (WEC) 2018.-19.

TOYOTA GAZOO Racing je započeo svoj izazov na 24 sata Le Mansa u pozitivnom ozračju, osvojivši privremeno najbolje startno mjesto nakon prvog kvalifikacijskog treninga, u drugoj utrci FIA Svjetskog prvenstva u utrkama izdržljivosti (WEC) 2018.-19.


Vodeći u Svjetskom prvenstvu Sébastien Buemi, Kazuki Nakajima i Fernando Alonso, pobjednici prve WEC utrke ove sezone krenuvši s prvog startnog mjesta u TS050 HYBRID broj 8, i ovdje drže najbolje startno mjesto prije završnih kvalifikacijskih treninga u četvrtak zahvaljujući vremenu od 3 minute i 17,270 sekundi koje je postavio Kazuki.


Kamui Kobayashi, koji je prošle godine postavio najbrži krug u povijesti Le Mansa i tako osvojio najbolje startno mjesto, je zaostao samo 0,107 sekundi u TS050 HYBRID sa startnim brojem 7, posadu kojeg, uz njega čine još i Mike Conway i José María López, pa tako Toyota drži oba mjesta u prvom redu na startnom rasporedu.


Startna mjesta se za 86. utrku 24 sata Le Mansa određuju na temelju najbržeg kruga iz tri dvosatna kvalifikacijska treninga, koji se održavaju u srijedu i četvrtak. TOYOTA se bori za svoje četvrto najbolje startno mjesto u Le Mansu u nastojanjima da stvori savršene temelje s kojih se može krenuti boriti za prvu pobjedu na stazi La Sarthe u svom 20. pokušaju, nakon osvajanja drugog mjesta u pet navrata od 1985.
U srijedu su stvari započele četverosatnim treningom koji je momčad TOYOTA GAZOO Racing odlično iskoristila za podešavanje mehaničkih, aerodinamičkih i hibridnih-električnih postavki, odvezavši ukupno 109 krugova, više nego bilo koja druga momčad.


Iako je automobil broj 8 TS050 HYBRID postavio najbrži krug na službenom testiranju u nedjelju, 3. lipnja, momčad je svejedno neumorno radila u narednim danima kako bi unaprijedila sva područja na automobilu i spremno dočekala izazove, trud se isplatio.


Dodatan trud je uložen u analizu pojedinih mješavina Michelinovih guma, uspoređujući brzinu i trajnost pred utrku ovaj vikend, tijekom koje su svi automobili kategorije LMP1 ograničeni na 12 kompleta guma za suho, uz četiri rezervne.


Prvi kvalifikacijski trening je održan nakon zalaska sunca, pa je tako TS050 HYBRID imao prilike odvoziti svoje prve krugove u noćnim uvjetima na La Sarthu od utrke 2017. Osim ostvarivanja dobri vremena po krugovima i dodatnog poboljšanja svih podešenja na vozilima, ovaj trening je dao svoj šestorici vozača priliku odvoziti obavezni minimalni broj krugova da bi mogli sudjelovati u utrci.


Oba automobila TS050 HYBRID su izašla na stazu odmah na početku treninga kada je promet bio najmanje gust, pa su oba odvozila po jedan brzi, kvalifikacijski krug nedugo prije nesreće koja je usporila promet i onemogućila daljnja poboljšavanja vremena.


Mike Conway (TS050 HYBRID broj 7): “Išlo je prilično dobro. Prošli smo obiman program i pokušali smo pronaći dobar balans; ovo je bio dobar početak. Večeras smo se koncentrirali na gume i odabir prave kombinacije. Naš se automobil već sada dobro ponaša, ali ćemo pokušati izvući još malo iz njega i učiniti ga boljim za sutra i za utrku.”


Kamui Kobayashi (TS050 HYBRID broj 7): “Mislim da je za nas danas sve prošlo prilično dobro. Moj krug nije bio loš, ali kao i obično, promet otežava vožnju. Najvažnija stvar je bila odvoziti puno krugova i proći kroz naš program za podešavanje i gume. Čini mi se da smo dobro započeli, ali imamo još posla pa ćemo proći kroz sve podatke i pokušati poboljšati automobil za utrku.”


José María López (TS050 HYBRID broj 7): “Sve je išlo glatko i oba automobila su odvozila vrlo dobre kvalifikacijske treninge, pa sam vrlo sretan zbog momčadi. Imali smo dobar osjećaj u automobilu i sve izgleda dobro, iako je, kao i uvijek, promet veliki problem. Zadovoljan sam ovim danom. Naravno, to je tek početak, a najvažnija stvar je ciljna zastavica u nedjelju u 15 sati.”


Sébastien Buemi (TS050 HYBRID broj 8): “Bio je ovo vrlo dobar dan za momčad. Konačno, cilj je bio osvojiti prva dva startna mjesta i to smo postigli, a povrh toga smo odvozili i puno krugova. Sretan sam onime što smo obavili; automobil na slobodnom treningu nije bio odličan, ali je sada puno bolji. Ovo je početak vrlo dugog putovanja, pa trebamo biti smireni.”


Kazuki Nakajima (TS050 HYBRID broj 8): “Bio je ovo normalni trening za nas. Dobro je imati privremeno prvo startno mjesto, ali to je tek prvi kvalifikacijski trening, pa pričekajmo da vidimo što će se događati kroz tjedan. Bilo je teško sve uskladiti u mom brzom krugu jer je promet bio gust. Ostvario sam dobro vrijeme, što je pozitivan početak kvalifikacija, ali moramo još raditi na postavkama za utrku i pripremama, jer je ovo jako duga utrka.”


Fernando Alonso (TS050 HYBRID broj 8): “Bio je ovo dobar dan za nas; na slobodnom treningu smo naučili puno o postavkama automobila. Na kvalifikacijskom treningu smo se više koncentrirali na navikavanje na noćne uvjete. Za mene je dobro prošlo, bilo je važno odvoziti nekoliko krugova noću; jedva čekam odvoziti sutra još krugova jer još uvijek tražim neke orijentire i mjesta početka kočenja. Ova utrka je tako dugačka i teška, svašta se može dogoditi, ali smo spremni koliko možemo biti i dosadašnji posao smo dobro obavili.”