Pobjeda na Finskom reliju

TOYOTA ФИНАНС

Tänak i Toyota Yaris WRC osvojili su još jednu pobjedu u Finskoj


Treću godinu zaredom, Toyota Yaris WRC je pobijedila na najbržoj utrci u kalendaru FIS Svjetskog prvenstva u reliju, Reliju Finska. Ott Tänak je ponovio svoju pobjedu od prije godinu dana i tako povećao svoje vodstvo u prvenstvu, dok je Jari-Matti Latvala završio kao treći u svojoj domaćoj utrci. To znači da je TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team – koji je smješten u Finskoj – uspio zadržati svoj niz s dva automobila na pobjedničkom postolju na ovoj utrci svake godine od uključivanja u natjecanje 2017. godine.

Tänak je preuzeo vodstvo u subotu nakon intenzivne borbe sa svojim momčadskim kolegama te je u zadnji dan ušao s prednošću od 16,4 sekunde. Odmah je tu prednost povećao na 20 sekundi u prvom od zadnja četiri brzinska ispita, kada je osvojio svoju 200. pobjedu na brzinskom ispitu u WRC-u, ujedno njegovu 120. u Yarisu WRC i 50. do sada ove sezone.

Pod vodstvom suvozača Marina Järveojae, Tänak je postavio najbrže vrijeme i u završnom koraku vikenda, u power stageu, čime je zapečatio svoju pobjedu ostvarivši prednost od 0,7 sekundi i tako osvojio maksimalnih 30 bodova ovog vikenda. Njegova prednost u poretku vozača je narasla na 22 boda.
Latvala i suvozač Miikka Anttila su osvojili svoju osmu pobjedu u brzincima na ovoj utrci, na 21. brzincu, na putu do osvajanja svojeg prvog mjesta na postolju ove sezone. Dvostruko mjesto na postolju pomoći će momčadi da se približi vodećem u poretku momčadi u prvenstvu.
Kris Meeke se nadmetao s momčadskim kolegama Tänakom i Latvalom za vodstvo u reliju sve do svog odustajanja u subotu ujutro. Ponovno se uključio u utrku jutros, ali je ponovno morao odustati na predzadnjem brzincu kada je udario u kamen na unutarnjoj strani jednog zavoja i oštetio prednji lijevih kraj svojeg automobila.



Izjave:


Akio Toyoda (Predsjednik momčadi)


“TOYOTA GAZOO Racing WRT je osvojila Reli Finska treću godinu zaredom pred ogromnim brojem domaćih navijača u svojoj drugoj domovini, Finskoj. Grad Jyväskylä, središte relija, dočekao nas je riječima „Dobrodošli na moje domaće ceste“, kao i prošle godine. Povrh toga, nazvali su naš automobil „junakom grada domaćina“. Stvarno sam zahvalan lokalnim ljudima, kao i navijačima iz cijelog svijeta na podršci. Puno vam hvala. Na zadnjoj utrci, Reliju Italija Sardinija, ostali smo jako razočarani. Kroz šest tjedana otada cijela je momčad naporno i posvećeno radila, „hajdemo napraviti najbolji rezultat na našem domaćem reliju“, „hajdemo uzvratiti domaćim ljudima za njihovu podršku“.

Želim Ottu i Martinu koji su stajali na najvišoj stepenici postolja, Jari-Mattiju i Miikki na trećoj stepenici i svim članovima ekipe želim poslati poruku slavlja i zahvale: Čestitam! Hvala vam! Doista sam vam htio ovo reći izravno dok ste bili zaliveni pjenušcem na postolju kao prošle godine. Ove godine na Reliju Finska su se sve tri posade Yarisa WRC, uključujući Krisa i Seba žustro borile za pobjedu od samog početka. U jednom trenutku u subotu ujutro, dijelilo ih je samo 0,6 sekundi. Vidio sam da svatko od njih doista uživa vozeći Yaris WRC.

Čvrsto vjerujem da će takva odlična vožnja puna užitka od svih naših šest vozača i suvozača učiniti Yaris još boljim! Ova sezona WRC-a je prešla u drugu polovicu. Naša momčad će se nastaviti boriti kako bi osigurala naslov konstruktora te kako bi naš vozač i suvozač postali svjetski prvaci u reliju. Svim navijačima poručujem da priželjkujem njihovu neprestanu podršku za TOYOTA GAZOO Racing WRT.”



Tommi Mäkinen (Voditelj momčadi)


„Nastavljamo postizati odlične rezultate na našem domaćem reliju: ostvariti ovdje treću pobjedu zaredom je fantastično. Ott trenutno izgleda vrlo jako te je to, u kombinaciji s našim automobilom, paket koji je vrlo teško poraziti. Kao što smo vidjeli na power stageu, u stanju je učiniti što god treba učiniti: nije trebao juriti do daske, ali je ipak osvojio maksimalni broj bodova. Sjajno je imati i Jari-Mattija na postolju. To nam pomaže nadoknaditi zaostatak u poretku konstruktora, a Ott je napravio prilično veliki korak naprijed u poretku vozača. Nadajmo se da možemo nastaviti ovako u sljedećim utrkama.“


Ott Tänak (vozač automobila broj 8)


„Sjajan je osjećaj osvojiti ovu pobjedu. Bilo je vrlo važno ostvariti dobar rezultat ovdje kako bismo i dalje ostali u konkurenciji za titulu u oba poretka. Rekao bih da je ovo savršen rezultat za početak drugog dijela sezone. Mislim da je to odličan poticaj za cijelu momčad i sada trebamo nastaviti gurati. Usredotočio sam se na to da imam čisti prolaz kroz prva tri brzinca danas, a na power stageu sam jurio. Pokušao sam voziti brzo i čisto, bez pogrešaka i uspjeli smo uhvatiti maksimalni broj bodova. Sada trebamo nastaviti na isti način, počevši u Njemačkoj.“



Jari-Matti Latvala (vozač automobila broj 10)


„Stvarno sam sretan što sam se vratio na postolje ovdje na Reliju Finska. Prošlo je gotovo devet mjeseci od mog zadnjeg osvajanja postolja, doista jako puno vremena. Mislim da je postojala prilika za napad na drugo mjesto, ali ovaj put mi se činilo da je bolje ne riskirati. Stvarno su nam trebali bodovi za budućnost, ne samo za mene nego i za momčad. Danas sam bio opušteniji nego jučer popodne i dobro sam vozio. Ovaj rezultat nam daje više samopouzdanja u daljnjoj borbi za još mjesta na postolju u nadolazećim relijima.“


Kris Meeke (vozač automobila broj 5)


„Nakon jučerašnjeg ponovnog uključivanja u reli nismo se imali za mnogo što boriti s obzirom na naš plasman, ali sam razočaran svojom vožnjom i glupom greškom na predzadnjem brzincu. Na dugom lijevom zavoju, postavio sam automobil bočno i malo oklijevao, a kada sam otpustio gas automobil je krenuo prema sredini zavoja više nego što sam htio. Tamo je bio veliki kamen u travi i udarili smo ga. Ovo doista nije bio vikend kakav sam priželjkivao i sada se trebamo posložiti prije Njemačke.“



PRIVREMENI KONAČNI REZULTATI, RELI FINSKA


1 Ott Tänak/Martin Järveoja (Toyota Yaris WRC) 2h 30m 40,3s
2 Esapekka Lappi/Janne Ferm (Citroën C3 WRC) +25,6 s
3 Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila (Toyota Yaris WRC) +33,2 s
4 Andreas Mikkelsen/Anders Jaeger-Amland (Hyundai i20 Coupe WRC) +53,4 s
5 Sebastien Ogier/Julien Ingrassia (Citroën C3 WRC) +56,1 s
6 Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC) +1m 32,4 s
7 Craig Breen/Paul Nagle (Hyundai i20 Coupe WRC) +1m 38,2 s
8 Teemu Suninen/Jarmo Lehtinen (Ford Fiesta WRC) +2m 33,8 s
9 Kalle Rovanpera/Jonne Halttunen (Skoda Fabia R5 Evo) +7m 54,1 s
10 Nikolay Gryazin/Yaroslav Federov (Skoda Fabia R5) +10m 28,7 s
Retired Kris Meeke/Seb Marshall (Toyota Yaris WRC)


Što slijedi?


Reli Njemačka 22.-25. kolovoza je zapravo tri relija u jednom, na njemačkom asfaltu: zavojite ceste kroz vinograde Mosela, zloglasno teški dio kroz vojno područje Baumholder i brze lokalne ceste u Saarlandu. Različite karakteristike ovih cesta i nestabilni vremenski uvjeti mogu otežati odluke o postavkama automobila i izboru guma.