TOYOTA ФИНАНС

Toyota omogućuje pristup pionirskoj Tehnologiji gorivnih članaka Radi ubrzavanja društva vodika


• Toyota osniva novu europsku Poslovnu grupu za gorivne članke radi i podrške i poticanja partnera sličnog razmišljanja
• Povećanje zanimanja i ulaganja u tehnologiju vodikovih gorivnih članaka, čije su prednosti niska razina ugljika i niz različitih primjena
• Toyotina tehnologija gorivnih članaka se brzo razvija u pogledu mogućnosti, smanjenja troškova i praktičnosti
• Toyota u kratkom vremenu očekuje deseterostruki rast obujma poslovanja s gorivnim člancima

Potencijal vodika kao pomoći u ostvarenju društva budućnosti s nultom emisijom, budi rastuće zanimanje i ulaganja širom svijeta, pri čemu tvrtke i potrošači podjednako postaju svjesniji pogodnosti koje vodik može donijeti.

Radi maksimalnog iskorištavanja prilika koje vodik pruža u Europi, Toyota Motor Europe (TME) je osnovala Poslovnu grupu za gorivne članke, radi nadzora nad aktivnostima i primjenom vodika širom regije. Sa sjedištem u Bruxellesu, zadatak ovog tijela je jačanje poslovanja s vodikom i pružanje podrške njegovom uvođenju u mobilnosti i druga polja, čineći ga dostupnim novima komercijalnim partnerima. To će dati podršku strategiji dugoročne održivosti kompanije Toyota radi postizanja snažnijeg utjecaja na Strategiju održivog rasta.



Govoreći na Toyotinom Kenshiki forumu prošli tjedan, Thiebault Paquet, Direktor poslovne grupe za gorivne članke je rekao: ''Prednosti vodika su jasne. Zato očekujemo da će naša globalna prodaja sustava gorivnih članaka rasti deseterostruko u kratkom roku, te smo značajno povećali naše proizvodne kapacitete. Toyota predvodi ulažući značajna sredstva u društvo vodika, kroz vozila s gorivnim člancima sljedeće generacije, otvaranje novih tržišta i novih primjena, otvaranje dodatnih proizvodnih kapaciteta gorivnih članaka i našu organizaciju, upravo ovdje u Europi.“

Toyota je predvodnik inovacija u tehnologiji vodika, zahvaljujući predstavljanju modela Mirai, prve električne limuzine s vodikovim gorivnim člancima u prodaji na svijetu, još 2014. Otada je Toyota nastavila razvoj sustava gorivnih članaka, smanjujući njihove dimenzije, njihovu težinu, ali i povećanjem gustoće energije. U 2021., sveobuhvatno poboljšani sustav će doživjeti svoju premijeru u sljedećoj generaciji Miraija.

Toyotina tehnologija se odlikuje prilagodljivošću koja omogućava njezino korištenje i izvan automobila, primjerice za generiranje električne energije uz nultu emisiju u mnoštvu primjena. Već sada pogoni kamione, flote gradskih autobusa, viličare i generatore. Provode se ispitivanja njezinog korištenja u brodovima i vlakovima.



Radi ubrzavanja rasprostranjenog korištenja vodika, Toyota će se usredotočiti na „skupine“ vodika ili ekosustave u Europskim središtima gdje lokalna infrastruktura podržava prijevozne flote i usluge mobilnosti. Toyota vjeruje da će ovakve aktivnosti pokrenuti potražnju za vodikom, što će smanjiti cijene i jačati isplativost infrastrukture dobave, koja će onda s druge strane privući još kupaca.

Kroz novu Poslovnu grupu za gorivne članke, Toyota će usko surađivati s industrijskim partnerima, nacionalnim i regionalnim vladama i organizacijama radi poticanja razvoja vodikovih ekosustava i napretka prema cilju Društva vodika na korist svih.